poniedziałek, 9 czerwca 2014

Babcine ciasto drozdzowe ktore zawsze wychodzi ...


Dla mnie ciasto drozdzowe zawsze kojarzy sie z wakacjami u Babci.
Kiedy zziajani po bieganiu po lakach i po podworku wbiegalismy do domu, pachnacego ciastem.
Dlatego postanowilam podzielic sie z Wami przepisem na 'Babcine ciasto drozdzowe' 

Ciasto drozdzowe :
Skladniki na ciasto:

  • 1 kostka drozdzy
  • 75 dkg maki
  • 3 jajka
  • 10 dkg margaryny
  • Szczypta soli
  • 3/4 szkl. mleka (zimnego)
  • Owoce (w zaleznosci od humoru i sezonu)

Wykonanie:

  1. Drozdze rozkruszyc i zasypac cukrem.
  2. Po rozpuszczeniu drozdzy dolac rozpuszczona margaryne i wymieszac z mlekiem.
  3. Dodac jajko, wymieszac i dodac sol i make , i ponownie wymieszac.
  4. Miske z masa wstawic do drugiej miski z goraca woda do wyrosniecia.
  5. Po wyrosnieciu, wylozyc ciasto na blache i posypac owocami.
  6. Posypac kruszonka.
  7. Piec ok. 1h
Skladniki na kruszonke:
Maka
Cukier
Margaryna

Wykonanie:
Wszystko dokladnie wymieszac.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz