Dla mnie ciasto drozdzowe zawsze kojarzy sie z wakacjami u Babci.
Kiedy zziajani po bieganiu po lakach i po podworku wbiegalismy do domu, pachnacego ciastem.
Dlatego postanowilam podzielic sie z Wami przepisem na 'Babcine ciasto drozdzowe'
Skladniki na ciasto:
- 1 kostka drozdzy
- 75 dkg maki
- 3 jajka
- 10 dkg margaryny
- Szczypta soli
- 3/4 szkl. mleka (zimnego)
- Owoce (w zaleznosci od humoru i sezonu)
Wykonanie:
- Drozdze rozkruszyc i zasypac cukrem.
- Po rozpuszczeniu drozdzy dolac rozpuszczona margaryne i wymieszac z mlekiem.
- Dodac jajko, wymieszac i dodac sol i make , i ponownie wymieszac.
- Miske z masa wstawic do drugiej miski z goraca woda do wyrosniecia.
- Po wyrosnieciu, wylozyc ciasto na blache i posypac owocami.
- Posypac kruszonka.
- Piec ok. 1h
Skladniki na kruszonke:
Maka
Cukier
Margaryna
Wykonanie:
Wszystko dokladnie wymieszac.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz